Kategoriler
Batıkent Elektrik Arızası

Sigorta ve Priz Arızaları

Sigorta ve Priz Arızaları

Batıkent elektrikçi olarak sigorta ve prizlerde oluşan her türlü elektrik arızasına bakmaktayız.Evinizde oluşabilecek arızalardan bazıları şunlardır.

Sigorta Arızaları

Birçoğumuz elektrik sigortasının ne anlama geldiğini bilmemekteyiz. Devreden geçen elektrik akımının belirli bir değerin üzerine çıkmasını engelleyerek devre elemanlarının ve devreye bağlı aletlerin zarar görmesini önleyebilmek amacıyla hızlıca devreye giren sisteme elektrik sigortası denilmektedir. Evimizde, iş yerimizde en çok rastladığımız başlıca sigorta arızaları şu şekilde olmaktadır. Bunlardan ilki;

1-Düşük Amperli Sigortadan Kaynaklı Arızalar;

Ampul ve prize takılı fazla alıcıların bulunmasıyla elektrik yüklemesinin yüksek olması sonucu sigorta atması en sık karşılaştığımız sıkıntılardandır. Bu durumda yetkili olarak elektrik teknisyenine başvurmamızda fayda vardır. Aksi halde kendi kafamıza göre sigorta değişikliği yapmamız sonucunda kablo yanması gibi çeşitli kazalara sebebiyet verebiliriz.

2-Kullanım Alanına Göre Farklı Takılmış Sigortalardan Kaynaklı Arızalar;

Evlerimizde kullanılan sigorta tipi genellikle C tipi sigortalardır. Kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösteren ve birçok türlerde olan sigortalara dikkat etmeliyiz.

3-Alıcı ve Tesisat Arızaları Sonucu Sigorta Atması;

Bu durumda tüm alıcıların fişini çekip aletlerinizi tek tek kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer kontrolleriniz sonucu sigorta kalkmıyorsa problem tesisat sistemindedir. Hemen yetkili elektrik teknisyeni çağırmalısınız.

Ayrıca evlerimizde mutfakta bulunan prizlerin yanlış yerde olması sonucu prizlere su kaçması ve duvarda açılan delikler sonucu elektrik akım kabloları zarar görerek sigortanın atmasına sebebiyet vermektedir.

Priz Arızaları

En çok rastladığımız başlıca priz arızaları şunlardır;

1-Prizin Hiç Çalışmaması Sorunu

Prize bağlanan kablo ve hatların hasar görmesi sonucu priz çalışmıyor olabilir. Mutlaka elektrik teknisyenine danışmalıyız.

2- Priz Oynatıldığında Çalışıyor Yoksa Çalışmıyorsa;

Bu durum oldukça tehlikeli bir problemdir. Priz içerisinde bulunan iletke bacaklar zamanla genişleme yapar ve hasar meydana gelir. Priz bacaklarının bu genişliği tam kavrayamaması ile oynattığımızda temas sağlar. Can ve mal güvenliğimiz açısından elektrik teknisyenine başvurmalıyız.

3-Prizden Duman Çıkıyorsa;

Prizin deforme olmasından dolayı yalıtkan kısmında ısınma olabilir. Böyle durumlarda bu prizi kullanmayarak teknisyenden destek almalıyız.

Ayrıca prizimizin kararması zamanla siyahlaşmasında da herhangi bir kaza ve yangın olayına sebep vermemek açısından elektrik teknisyenine başvurmalıyız. Çocuklarımız açısından prizlerin yüksek yerlerde olmasına, mutfakta tezgah altlarında olmamasına, evimizde topraklanma uygulamasının olmasına özen göstermeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir